Buckley Elementary School

Client

Services

Size

Value

PROJECT Details

This project consisted of a 65,500+ square-foot project that included a 55,000 square-foot renovation, and a 9,000 square-foot expansion to create additional space for classrooms, a small group study area, a new cafeteria, and specialized space for the School’s STEAM (science, technology, engineering, arts, and mathematics) program.

The design incorporated the school’s existing energy-efficient features like the north-south orientation of the building and large open space allowing room for the 60-well geothermal system, and bipolar ionization. The geothermal system includes 42 heat pumps housed in the school’s existing crawl space that used to be a fallout shelter during the Cold-War era. Every square inch of the roof has been covered with solar panels. A prominent main entrance was created specifically to feature a solar flower, that will highlight the school’s net zero energy goal.

This school is one of the first net-zero public schools in Connecticut.

Architect / Engineer